اجرای فاز دوم هدفمندی یارانهها در سال 93 با وعده آرام بودن شیب اجرا اگرچه خواسته دولتیان برای اطمینان دادن به مردم است اما نباید فراموش کرد که اجرای این طرح خواهناخواه آثار اقتصادی و اجتماعی را به دنبال خواهد داشت. مردم ایران سال 93 را در حالی آغاز کردهاند که قرار است در این سال فاز دوم هدفمندی یارانههاکلید بخورد و قیمت بنزین و سایر حاملهای انرژی افزایش پیدا کند. در کنار این امر دولت از مردم میخواهد از دریافت یارانه نقدی اجتناب کنند و انصراف دهند تا یارانه به نیازمندان واقعی برسد.
انکار بار اقتصادی و اجتماعی
اگرچه دولتیان وعده میدهند که شیب افزایش قیمتها بهخصوص قیمت بنزین در این مرحله بسیار آرام و کند خواهد بود اما نمیتوان انکار کرد که همین شیب کند هم به هر حال بار اقتصادی و بالطبع اجتماعی بر دوش مردم دارد.
به باور کارشناسان اقتصادی، اولین تبعات افزایش قیمتها حتی به صورت کند و آرام بالا رفتن قیمت تمامشده مواد اولیه تولید و به تبع بالا رفتن قیمت تمامشده تولید، گرانی کالاها و در نهایت افزایش تورم است که گریبان مردم را خواهد گرفت، این موضوعی است که نمیتوان آن را انکار کرد. در کنار این مساله شوک روانی حاصل از افزایش قیمت حاملهای انرژی را هم نمیتوان نادیده گرفت. وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی دولت یازدهم به مردم اطمینان میدهد که شیب افزایش قیمت بنزین در فاز دوم هدفمندی یارانهها که امسال اجرا میشود بسیار آرام خواهد بود.
او از مردم میخواهد که آنهایی که نیاز به یارانه ندارند انصراف دهند؛ مردمی که دیگر قرار نیست یارانه بگیرند اما باید بار اقتصادی، اجتماعی و روانی اجرای هدفمندی یارانهها در مرحله دوم را تحمل کنند!
آقای وزیر کار چه میگوید؟
علی ربیعی، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در گفتوگو با شبکه خبر در پاسخ به پرسشی مبنی بر شیب افزایش قیمت حاملهای انرژی در فاز دوم هدفمندی یارانهها که قرار است در سالجاری اجرا شود، گفت: گرچه در دولت قرار بر این شده که هیچیک از اعضا قبل از اجرای فاز دوم در مورد مقدار افزایش قیمت صحبت نکنند اما این اطمینان را به مردم میدهم که شیب افزایش قیمت حاملهای انرژی از جمله بنزین بسیار آرام و کند خواهد بود، بهگونهای که وقتی اجرا شود مردم تصدیق خواهند کرد که شیب زیاد افزایش نیافته است. گرچه بنزین آثار اجتماعی و اقتصادی هم دارد.
وی در مورد حداقل حقوق کارگران در سالجاری و اینکه آیا باید کارگران هم از دریافت یارانه انصراف دهند، گفت: کسانی که واقعا نیاز به یارانه نقدی ندارند، ثبتنام نکنند یا انصراف دهند تا یارانه به نیازمندان واقعی برسد البته کسانی که دارای فرزند معلول یا تعداد زیادی فرزند هستند، باید یارانه دریافت کنند.
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی افزود: نگاه به یارانهها باید عوض شود، اینکه عدهای فکر میکنند یارانه یک حق عمومی است و باید همه از آن برخوردار شوند، این فکر اشتباه است و باید یارانه واقعا به افراد نیازمند تعلق گیرد و آنهایی که نیاز به یارانه ندارند از دریافت یارانه انصراف دهند.
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در مورد حداقل دستمزد کارگری در سالجاری افزود: طوری طراحی شده است که کسانی که در سالجاری کار میکنند با توجه به حداقل حقوق طراحی شده و مزایای جانبی و یارانه در ماه حداقل 900 هزار تومان دریافت خواهند کرد که میتوانند به راحتی زندگی کنند.
ربیعی افزود: سال جدید همه احتیاج به تغییر دارند و در دولت هم باید رویکردها عوض شود و کارگران به فکر کار و تولید باشند و همه باید به فکر سازندگی مملکت باشیم.
وی با بیان اینکه وزارت کار به تنهایی نمیتواند همه اشتغال کشور را ایجاد کند، افزود: در سال جدید باید همه به فکر افزایش تولید و در نتیجه اشتغال باشیم و کشور از نظر تولید داخلی تامین شود.
ربیعی همچنین از تعطیلات زیاد در کشور انتقاد کرد و گفت: از ناحیه تعطیلی زیان اقتصادی فراوانی متوجه تولید میشود.
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی گسترش بیمه برای همه ایرانیان و امنیت غذایی برای افراد نیازمند را دو طرح بزرگ دولت معرفی کرد و افزود: کسانی که توانایی دارند به نفع ایجاد اشتغال برای جوانان و به نفع افرادی که سفره خالی دارند از دریافت یارانه نقدی صرفنظر کنند.
ربیعی درباره توزیع سبد کالا در سال 92 تاکید کرد: در بحث توزیع سبد کالا از تعاونیها خواستم که مشکل توزیع سبد را حل کنند و از آنها تشکر میکنم. در سال آینده شش سبد کالای حمایتی نیز از سوی دولت توزیع خواهد شد البته شاید چهار سبد توزیع شود.
با 900 هزار تومان حداقلی چگونه زندگی کنیم
آقای وزیر کار اگر یک دو دو تا چهار تای ساده هم کنند متوجه میشوند که مردمی که حداقل حقوق میگیرند که اگر رقم آن حتی به 900 هزار تومان هم برسد آیا میتوانند با 900 هزار تومان راحت زندگی کنند؟ آن هم در کلانشهری مانند پایتخت که هزینههای سرسامآور قیمت مسکن، حملونقل، تحصیل، دخل و خرج خانوارها که نیمنگاهی کوچک به این هزینهها فارغ از آمارهای رسمی خط فقر بیانگر بالا بودن رقم هزینههای زندگی است. راستی آقای وزیر کار نمیدانند رقم خط فقر در تهران و کلانشهرها چقدر است؟
یک خانوار چهار نفری واقعا میتواند با 900 هزار تومان در تهران راحت زندگی کند؟ موضوعی که حتی کارشناسان اقتصادی هم بر آن صحه میگذارند.
خط فقر تهرانیها 2 میلیون و 500 هزار تومان
به گفته حسین راغفر استاد دانشگاه، خط فقر یک خانواده پنج نفره در تهران آن هم در سال 92 معادل 25 میلیون ریال یا دو میلیون و 500 هزار تومان است! وی معتقد است که براساس همین شرایط اقتصادی خانوار است که ادامه هدفمندی یارانهها به شیوه فعلی یک خطای استراتژیک بزرگ است!
بنابراین یک خانوار پنج نفری که 900 هزار تومان میگیرد با این رقم زیر خط فقر محسوب میشود و نمیتواند راحت زندگی کند!
در حال حاضر تعداد کل حداقلبگیران مشمول قانون کار حدود سه میلیون نفر است.
حداقلبگیران و حداکثربگیران قانون کار فقیرند!
به عبارتی سه میلیون نفر از جمعیت 11 میلیون نفری کارگران مشمول قانون کار حداقلها را دریافت میکنند.
مابقی جمعیت هشت میلیونی هم با احتساب عدم حداقل دریافتی باز هم حقوق و مزایایشان به دو میلیون و 500 هزار تومان نمیرسد بنابراین آنها هم زیر خط فقر هستند و به زعم آقای ربیعی راحت زندگی نخواهند کرد.
از این رو بدیهی است اجرای فاز دوم هم زندگی آنها را مشکلتر خواهد ساخت. انصراف از دریافت یارانه حداقلی 45 هزار تومانی هم برای خانواری پنج نفره یعنی کسری 225 هزار تومانی به عنوان کمک خرج خانوار که آقای ربیعی تصدیق میکنند با حقوق 900 هزار تومانی این رقم چقدر کمک خرج آنها خواهد بود.
بنابراین کارگران نیازمندان واقعی هستند و اینکه گفته شود آنهایی که فرزند معلول یا تعداد زیادی فرزند دارند باید یارانه دریافت کنند اندکی بیانصافی است برای خانوادهای که درآمدش 900 هزار تومان در ماه است!